Blatul
- 4 oua
- 5 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 50 g unt topit
- 1 praf de copt (10 g)
- o esenta de vanilie
Mousse de afine
- 500 g afine
- 400 g frisca
- 5 g gelatina
- 3 linguri zahar
Mousse de ciocolata
- 200 g ciocolata cu 45% cacao
- 400 g frisca
Glazura (jumatate de portie de glazura oglinda)
- 88 g apa
- 75 g smantana grasa
- 113 a zahar
- 38 g cacao
- 5 g gelatina
Blatul: se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana acesta se topeste de tot. Se adauga galbenusurile amestecate cu vanilia, iar dupa accea faina amestecata cu praful de copt. La sfarsit se pune untul topit omogenizand bine. Se pune intr-o forma rotunda de diametru 26 cm si se da la cuptor (preincalzit) pentru 30 minute la 180 grade.
Mouss-ul de ciocolata: se topeste ciocolata cu 150 ml frisca si dupa ce s-a racit se amesteca cu restul de 250 ml frisca batuta.
Mouss-ul de afine: afinele se zdrobesc si se strecoara astfel incat sa inlaturam cojile si semintele (printr-un tifon de exemplu). Pasta astfel obtinuta se adauga celor 400 ml frisca batuta. Gelatina se pune a inmuiat cu putina apa rece. Dupa ce s-a umflat se adauga cele 3 linguri de zahar si se incalzeste (amestecand continuu) pana se topeste zaharul. Atentie sa nu ajunga la temperatura de fierbere deoarece isi pierde proprietatile de inchegare. Se adauga apoi peste moussul cu afine omogenizand bine.
Glazura oglinda: se omogenizeaza bine ingredientele (mai putin gelatina care se pune la inmuiat separat) si se tine pe foc pana se topeste zaharul. Se ia de pe foc si se adauga apoi gelatina umflata deja si se amesteca pana se omogenizeaza complet. Se strecoara pentru pentru a obtine un amestec complet lichid fara (bulinute de cacao).
Asamblarea: se taie blatul in doua (orizontal) si se insiropeaza cu un sirop facut din apa, zahar si vanilie. Pe platoul pentru servit se pune inenul de la tava de copt, se aseaza prima jumatate de blat peste care se toarna mousul de ciocolata,
Se pune dupa aceea cealata jumatate de blat apoi mousul de afine si se da la rece pana se intareste bine. Se inlatura inelul si se toarna deasupra glazura. Daca doriti o turnati mai lichida si o lasati sa se prelinga si pe lateral. Eu am pus-o si glazura la frigider pe perioada in care a stat si tortul, asa ca s-a intarit, ajungand la consistenta la care nu mai curge peste margini. L-am ornat cu forme din ciocolata alba.
La multi ani Maia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu