Dovleceii umpluti sunt una din mancarurile mele preferate. O reteta simpla, ca la mama acasa. Si cum acum e plina piata de dovlecei proaspeti nu am rezistat ispitei, asa ca.....
Am folosit:
- 2 dovlecei medii
- 300 g carne tocata
- 1 cepa mare
- 100 ml suc de rosii
- o rosie
- 1 ou
- smantana - in functie de preferinte
- 3 linguri ulei
- marar
- sare, piper
Se pregateste prima data umplutura. Eu am folosit totdeauna carne tocata de porc, dar ma gandesc ca merge si cu alt fel de carne (pui, curcan), probabil mai trebuie crescuta putin cantitatea de ulei daca e o carne fara grasime. Asadar, se pune ceapa taiata marunt la calit in ulei intr-o tigaie antiaderenta. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga carnea tocata, sare si piper, se acopera cu capacul si se lasa 1-2 minute, amestecand din cand in cand. Cand carnea si-a schimbat culoarea, se adauga sucul de rosii si eventual 50 ml de apa daca e nevoie si mai lasam pe foc cam 10-15 minute, tot sub capac.
Se stinge focul si se adauga mararul tocat marunt. Dupa ce se racoreste putin se adauga oul si se amesteca energic pentru a nu se coagula.
In timpul in care tigaia sta pe foc, pregatim dovleceii. Se taie capetele dovleceilor, daca coaja pare groasa se curata si ii taiem in lungime pe jumatate (eu nu i-am curatat de coaja deoarece mi se pareau destul de cruzi). Se scobeste miezul cu o lingura.
Se pun jumatatile de dovlecei in tava, punem umplutura din belsug, acoperim cu feliute de rosii si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C aproximativ o ora, pana intra usor furculita in peretele dovlecelului.
Se servesc fierbinti, garnisiti din belsug cu smantana.
Un deliciu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu