Revenim la torturile cu frisca, insa de aceasta data cu o combinatie care mie mi s-a parut interesanta: afine si menta. Ideea mi-a dat-o o reteta de pe gustos.ro si, cum menta e potrivita cu caldura de afara, n-a avut nicio sansa sa scape neincercata.
Un blat de tort, format din 3 foi, cumparat :) Asta e, n-am avut chef de copt.
Un blat de tort, format din 3 foi, cumparat :) Asta e, n-am avut chef de copt.
Pentru crema
- 4 oua
- 240 g zahar fin
- 100 ml sirop de menta
- 200 g smantana dulce (20% grasime) sau mascarpone
- 20 g gelatina
- 250 g afine
Pentru ornat
- 200 ml frisca
- un intaritor de frisca
Crema: de ce am specificat zahar fin? ca sa nu stati cu mixerul in mana pana va plictisiti. Se topeste muuult mai repede daca e macinat bine. Asadar, se mixeaza cele 2 galbenusuri cu 120 g zahar pana acesta se topeste, apoi se adauga 100 g smantana si siropul de menta si mai amestecam putin.
- un intaritor de frisca
Crema: de ce am specificat zahar fin? ca sa nu stati cu mixerul in mana pana va plictisiti. Se topeste muuult mai repede daca e macinat bine. Asadar, se mixeaza cele 2 galbenusuri cu 120 g zahar pana acesta se topeste, apoi se adauga 100 g smantana si siropul de menta si mai amestecam putin.
Separat se mixeaza celelalte 2 galbenusuri cu 120 g zahar apoi amestecam cu fructele si ceilalti 100 ml de smantana si mixam bine (ca sa le zdrobim fructele).
Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa rece. Dupa ce s-a hidratat, se incalzeste deasupra focului sau pe baie de aburi (fara sa fiarba, doar sa devina lichida), se racoreste putin apoi se adauga in cele doua compozitii de mousse amestecand bine.
Cele 4 albusuri se bat spuma si se amesteca, de asemenea impartind compozitia rezultata in cele doua creme.
Tortul se asambleaza intr-o tava cu inel (la blaturile cumparate se potriveste cea de diametru 26 cm). Se aseaza o foaie in tava, se pune crema cu fructe, apoi mai asezam o foaie peste care turnam mousse-ul de menta. Terminam cu cea de-a treia foaie de blat. Se poate retine putin din creme pentru a orna tortul.
Se tine la frigider cateva ore pentru a se intari crema. Dupa aceea, se scoate pe un platou (trecand mai intai un cutit umed printre tort si inelul inconjurator) si se orneaza dupa priceperea si preferintele fiecaruia.
Eu am folosit 200 ml frisca batuta bine cu un intaritor de frisca si am incercat (aproape mi-a reusit) o impletitura. Se vede?
Si o sectiune (mousse-ul cu afine s-a inmuiat deoarece afinele erau inca inghetate cand le-am mixat in crema. Sa nu faceti asa ceva). Blatul s-a insiropat suficient de la mousse, nu are nevoie de sirop suplimentar.
O combinatie reusita, merita incercata.
Si o sectiune (mousse-ul cu afine s-a inmuiat deoarece afinele erau inca inghetate cand le-am mixat in crema. Sa nu faceti asa ceva). Blatul s-a insiropat suficient de la mousse, nu are nevoie de sirop suplimentar.
O combinatie reusita, merita incercata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu