miercuri, 10 octombrie 2018

Tort (fara zahar) cu mascarpone si fructe

Pare putin ciudat, un tort fara zahar, insa nimeni nu-si va da seama de asta. De ce? Crema are putina miere, iar blatul banane, ceea ce face sa nu mai trebuiasca zahar suplimentar. Adasar, un tort din care pot manca si copiii (daca parintii pot trece de factorul alergen numit nuca).



Ingrediente blat (tava 33 x 24 cm sau rotunda cu diametrul 26 cm):
Se fac 3 foi, fiecare din:
- 3 oua (sau 2 oua intregi si doua albusuri) 
- 150 g banane (o banana maaare, greutatea se refera doar la miez, fara coaja) foarte bine coapte
- 2 linguri nuca macinata
- o lingura carob
- 5 g praf de copt
- 80 g faina alba
- o lingura ulei de cocos
- 150-200 g visine fara samburi

Crema
- 1 kg mascarpone
- 250 g ricotta
- 200 ml iaurt grecesc
- 4 linguri miere
- zeama si miezul filetat de la de la 2 portocale

Blaturile: Daca visinele sunt congelate, se dezgheata si se aseaza pe servetele de hartie pentru a absorbi cat mai bine umezeala. Se marunteste bine banana si se amesteca cu galbenusurile, nuca macinata, praful de copt, faina, pudra de carob si uleiul de cocos, apoi se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se aseaza deasupra visinele (le-am dat prin faina deoarece erau congelate, insa nu era cazul deoarece foaia nu e foarte groasa si visinele erau stoarse bine).



Se da la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 20 minute.


Timpul cat foaia sta in cuptor este exact cel de care avem nevoie sa pregatim foaia de blat urmatoare.

Crema: ricotta se amesteca cu mierea, apoi se adauga mascarponele, iaurtul si la final sucurile de fructe si vanilia, incercand o cat mai buna omogenizare. Din crema omogena se pune deoparte cam o treime, iar in restul se pun bucatile de portocala, eventual portocala filetata (vezi aici cum), adica doar miezul fara pielitele de pe feliute. Crema va fi destul de consistenta fara a avea nevoie de gelatina sau alti intaritori.


Dupa ce foile s-au racit complet se asambleaza tortul (pe o folie sau direct pe tava de servire) astfel: se pune o foaie de blat, jumatate din crema cu bucatele de portocala, iar o foaie urmata de restul de crema cu bucati de portocala, apoi cea de-a treia foaie de blat (de regula eu o pun intoarsa - cu fata in jos- pentru a obtine o suprafata cat mai dreapta).


Cu crema ramasa, cea fara bucati de portocala, se imbraca la exterior tortul si se orneaza. Pentru ornare am folosit bucati de mar si portocala uscate in cuptor, frunze de menta, fistic si migdale maruntite si cateva boabe de merisoare (deoarece visinele mele au fost congelate, nu proaspete). Recomandarea mea este sa nu ornati cu fructele uscate decat cu maximum cateva ore inainte de servire deoarece de la umezeala din frigider fructele se vor inmuia.




La multi ani sarbatoritilor!
Sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu