marți, 27 aprilie 2021

Floare cu spanac

 Cand ai niste spanac in plus si nu stii ce sa faci cu el... iti vin tot felul de idei. 

Si iese ceva bun, potrivit pentru o cina festiva sau o intalnire cu prietenii. Cam asa ceva:


Ingrediente:

- 250 g spanac (gatit)

- 500 g ricotta

- 50 g parmezan sau cedar

- 2 foi aluat foietaj

- cateva seminte de pin

- sare, piper

- un galbenus si 2 linguri de lapte (pentru uns deasupra)


Eu gatesc spanacul astfel: pun 2 linguri ulei la incalzit, calesc un catel zdrobit de usturoi apoi pun spanacul spalat bine, un praf de sare si acopar cu un capac. Amestc din cand in cand pana se inmoaie bine spanacul. Dupa ce se racoreste, il storc putin (daca are surplus de lichid) si apoi dau prin blender.

Poate fi folosit si spanac congelat insa trebuie si acela stors bine.

Se amesteca spanacul astfel obtinut cu ricotta si parmezanul si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.


Fiecare bucata de aluat foietaj se decupeaza rotund (diametru aprox 28 cm). Se aseaza o foaie de aluat pe o hartia de copt si peste aluat se pune amestecul cu branza si spanac, cam asa ceva:


Daca amestecul este prea moale se poate suplimenta cantitatea de branza rasa (cedar sau parmezan), eventual se pot pune si una-doua linguri de pesmet. Ideea e ca umplutura "stea", nu sa curga.

Se aseaza deasupra cealalta foaie si se sigilieaza pe margine. Apoi se pensuleaza cu amestecul de lapte cu galbenus. Peste partea rotunda din mijloc se presara seminte de pin. Recomand sa puneti in acest moment foaia de copt in tava deoarece dupa feliere e mai dificil.


Se taie in sferturi, apoi fiecare sfert in 4 bucati, rezultand 16 felii, ca niste petale. Fiecare petala astfel obtinuta se rasuceste, ca in imaginea de mai jos. Peste partea din mijloc se presara semintele de pin (daca vi se par prea scumpe, folositi seminte de susan sau de floarea soarelui).   



Se coace la 180 grade, cuptor preincalzit, timp de 40 minute.


Se lasa sa se racoreasca putin inainte de servire.

Deoarece mi-au ramas niste fasii de la foietaj (foile fiind dreptunghiulare), am pastrat si din amestecul de branza cu spanac si am facut suplimentar si doua rulouri.  

Sursa de inspiratie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu