marți, 16 noiembrie 2021

Focaccia cu dovleac

Focaccia - un inlocuitor de paine, dar atat de gustoasa, indiferent de aromele pe care le contine. Si cand e vorba despre focaccia cu dovleac, se umple bucataria de aroma. Asadar...


Ingrediente:
- 500 g faina 000
- 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- 250 g pulpa de dovleac (deja coapta)
- 1 ou
- 2 lingurite de zahar
- 10 g sare
- 1 lingurita turmenic (optional)
- 40 g ulei de masline extravirgin
- 200 ml lapte caldut
- rozmarin (dupa gust)


Dovleacul se taie cubulete si se pune la cuptor pentru aproximativ 20 minute, pana se inmoaie bine (sau daca doriti, poate fi si fiert insa trebuie stors bine dupa aceea). Trebuie sa fie cam 600 g pulpa dovleac cruda ca sa ramana 250 g dupa ce s-a copt.

Se zdrobeste apoi bine cu furculita, ca un piure, se adauga oul, uleiul de masline, turmenicul, zaharul, sarea si amestecam bine, apoi adaugam laptele caldut.  

Daca drojdia e uscata se incorporeaza bine in faina. Daca e proaspata se dizolva in laptele caldut.

Adaugam faina, cate putin, pana obtinem un aluat omogen, elastic, pe care il lasam  la dospit intr-un vas mare, acoperit, pentru 90 minute, pana isi dubleaza volumul.

Il transferam apoi intr-o tava de diametru 30 cm, unsa generos cu ulei de masline, operatiune care se face ungand bine cu ulei de masline si mainile. Presaram deasupra rozmarin proaspat, eventual si sare grunjoasa, apoi mai lasam la crescut 20 minute.

Dupa aceea, se coace la 180 grade, ventilat, pentru 25 minute. 


Se lasa la racorit pe un gratar de lemn si se savureaza cu mare pofta, simpla sau alaturi de un platou cu branzeturi, de exemplu.


Sursa.


  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu