Blat
- 10 oua
- 400 g zahar
- 1 fiola esenta vanilie
- 80 g nuci macinate
- 240 g faina
- 200 g amidon
- 2 lingurita praf de copt
- 140 g ciocolata (cel putin 45% cacao)
- 160 g unt
- 100 ml apa fierbinte
Crema- 1,250 kg mascarpone
- 750 g frisca
- 1 kg fructe de padure congelate
- 200 g zahar
- 40 g gelatina
- 2 oua
Pt.ornat
- 1 kg fructe de padure
- 100 g ciocolata alba
- 160 g ciocolata cu lapte
- 20 g unt
- 1 plic tort gelee
Preparare blat
Am facut doua blaturi din cantitatile de mai sus deoarece mi s-a parut mai simplu asa decat sa fac un singur blat pe care sa-l tai in doua dupa aceea (e destul de "casant" blatul). Si nici tava in care l-am copt nu era prea inalta, caci de, nu aveam alta de dimensiunile care se cereau si trebuia sa fac un tort pentru 40 de invitati. Acestea fiind spuse....
Se bat albusurile spuma cu cateva linguri de cantitatea de zahar. Separat se mixeaza bine galbenusurile cu apa fierbinte, restul de zahar si vanilia pana se topeste zaharul.
Se bat albusurile spuma cu cateva linguri de cantitatea de zahar. Separat se mixeaza bine galbenusurile cu apa fierbinte, restul de zahar si vanilia pana se topeste zaharul.
Apoi se adauga nuca macinata, faina, amidonul si praful de copt.
Se topeste (se poate si la microunde) untul impreuna cu ciocolata si se pune peste compozitia cu galbenusuri. La sfarsit adaugam albusurile spumate si turnam totul intr-o tava de dimensiuni 39x38 cm tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, apoi o lasam sa se raceasca si abia dupa aceea inlaturam hartia.
Repetem operatiaunea pentru blatul numarul doi.
Preparare crema
Se bate frisca bine, apoi se adauga mascarponele si se mai mixeaza putin.
Gelatina se pune la inmuiat cu 200 ml apa rece. Dupa ce s-a umflat se aduaga ouale si zaharul si se incalzeste la foc mic, amestecand continuu, pana se dizolva zaharul de tot. Se adauga apoi, usor calduta, cremei de mascarpone mixand bine.
Asamblare
Se pune un blat pe tava, apoi se aseaza inelul de sprijin in jurul lui, se toarna cam trei sferturi din crema peste care se "risipesc" un strat de fructe de padure decongelate si scurse cat mai bine. Se aseaza al doilea blat, se pune peste el restul de crema, apoi restul fructelor. Eu am preferat sa micsorez cantitatea de fructe din interiorul tortului in favoarea stratului de deasupra.
Peste fructe se toarna tort-gelee -ul preparat cum scrie pe plic. Se lasa la rece cateva ore pana se intareste bine crema.
Pentru ornamentul lateral am folosit tehnica de aici http://www.youtube.com/watch?v=tfNJVorV5iM
Se lasa la rece pana se intareste ciocolata si apoi se desprinde folia cu grija.
Se lasa la rece pana se intareste ciocolata si apoi se desprinde folia cu grija.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu