miercuri, 9 mai 2012

Ciorba mea radauteana

La multe din retele pe care le incerc trebuie sa-mi aduc aportul personal, sa schimb ceva - de regula le simplific nu le complic. Asa s-a intamplat si cu ciorba aceasta in sensul ca, va asigur, nu trebuie neaparat toate tipurile de zarzavat din piata, iese foarte bine si cu mai putine, conditia obligatorie e sa fie "gaina" de casa nu de cumparat. Asta e un lucru constatat de-a lungul timpului petrecut de mine prin bucatarie.

Deoarece nu suntem mari amatori carne multa prin supe, ciorbe in cazul de fata am folosit:
- 4 aripi si doua pipote (de la pui de casa) 
- 2 morcovi mari
- o radacina mare patrunjel
- o ceapa
- 2 galbenusuri de la oua de casa, normal :)
- 150 g smantana grasa
- 2 catei de usturoi
- sare, otet

Se spala bine carnea si se pune la fiert, foc mic, in aproximativ 3 litri de apa cu sare. Dupa o jumatate de ora se pun si legumele curatate de coaja, dar intregi. Binenteles zarzavaturile pote fi mai variate, adica se poate pune si radacina de pastranac, telina etc. Chestie de gust pana la urma. Eu pun totdeuna legumele intregi in ciorbe deoarece sunt de parere ca isi pastreaza mai bine gustul si de asemenea, la cererea publicului, pot fi scoase din mancare. 
Carnea mea fiind de la pui de casa s-a fiert mai greu, asa ca a stat pe foc ca doua ore jumatate. Oricum se testeaza din cand in cand cu furculita si se lasa pe foc pana e fiarta.
Cand legumele si carnea s-au fiert, se scot din ciorba si se opreste focul, apoi se adauga usturoiul maruntit bine.
Se freaca bine galbenusurile cu putina sare, apoi se adauga otetul (dupa gust) si smantana. Se dilueaza incet cu cate putina supa pana ajunge aproximativ la temperatura acesteia (cam 2-3 polonice in total). Dupa aceea se poate turna in oala cu ciorba, altfel se va aduna smantana de la diferenta de temperatura. Niciodata nu se pune smantana cand ciorba fierbe.
Carnea se dezoseaza, iar pipotele se taie fasiute si se pun inapoi in ciorba, alaturi de morcov taiat cubulete marunte. In cazul meu a fost destul un morcov, dar daca doriti puteti sa puneti mai multe din zarzavaturile fierte. 


Cum am zis, carnea si ouale fiind de casa nu mi s-a parut ca mai trebuie imbogatit gustul cu altceva gen vegeta.
Se garniseste cu un buchet mare de frunze proaspete de patrunjel si se serveste cu pofta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu