Am avut la dispozitie niste urda si am vrut sa o pun in valoare intr-un desert. Doua compoturi de mandarine erau "uitate" in camara si m-am gandit sa le combin in acesata reteta (de regula folosesc fructe de padure, capsuni sau zmeura in compilatia cu urda sau branza dulce).
... si pentru ca l-am facut in forma rotunda, i-am zis tort :)
... si pentru ca l-am facut in forma rotunda, i-am zis tort :)
Blat
- 125 g margarina (sau unt)
- 100 g zahar
- 4 oua
- 150 g faina
- 1 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita esenta de rom
Crema
- 500 g urda sau ricotta (daca nu-i sezon de urda)
- 350 g mascarpone
- 10 g gelatina
- 1 ou
- 150 g zahar
- 2 buc. compot de mandarine (2x 312 g net)
- o fiola esenta de vanilie
- o fiola esenta de vanilie
Untul (margarina in cazul meu) se inmoaie la microunde apoi se bate cu mixerul impreuna cu zaharul si un praf de sare. Adaugam apoi ouale intregi si mai mixam putin. Urmeaza faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Se pune intr-o forma rotunda (diametru 28 cm) tapetata cu hartie si se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca inainte de a o scoate din tava.
Urda se amestec bine cu mascarponele si vanilia astfel incat sa obtinem o compozitie cat mai omogena. Aveam mascarpone din belsug, insa poate fi inlocuit o parte cu frisca (de exemplu 250 g mascarpone si 100-200 ml frisca batuta bine insa).
Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa rece. Dupa ce s-a umflat se amesteca cu zaharul si oul si se incalzeste la foc mic pana se topeste zaharul. Se ia de pe foc, se raceste putin si apoi se amesteca cu crema de urda.
Blatul se inteapa bine cu o scobitoare si se insiropeaza cu zeama de la compot.
Dupa aceea se pune peste el jumatate din crema compactand-o cat mai bine peste care risipim de asemenea jumatate din bucatile de mandarine.
Dupa aceea se pune peste el jumatate din crema compactand-o cat mai bine peste care risipim de asemenea jumatate din bucatile de mandarine.
Completam cu crema ramasa si ornam cu restul mandarinelor. Se tine la frigider 2-3 ore, apoi se poate servi.
Blatul e asa de bine insiropat si crema..... un deliciu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu