Burek-ul e un fel de placinta sarata ale carei origini, din punctul meu de vedere, nu sunt foarte sigure. Zic asta deoarece am intalnit-o atat in bucataria turca cat si in cea croata sau greceasca. Si, cu toate ca poate avea ca umplutura diverse chestii, eu de fiecare data am mancat-o umpluta cu branza sarata. Asa ca...
Varianta "implementata" la noi acasa suna cam asa:
- un pachet foi de placinta (400 g)
- 1 kg branza de vaca (sau amestec de branza de vaca si telemea)
- 4 oua
- 100 g smantana grasa
- o lingurita vegeta
- sare
Pentru topping
- 200 g smantana grasa
- 2 oua
- 100 ml apa carbogazoasa
- sare
Se pregateste umplutura din branza, cele 4 oua intregi, smantana, vegeta si sare (dupa gust). De regula eu flosesc barnza de vaci de la Lidl (cea la galeata de 1 kg).
Se numara foile (de regula sunt cate 14-15 intr-un pachet) si se impart in grupe de cate 3-4 foi.
Intr-o tava, preferabil de dimensiunea unei foi, unsa cu putin ulei, se aseaza primul strat de 3-4 foi care se pensuleaza cu apa amestecata cu ulei. Turnam apoi o parte din compozitia de branza (cam o treime) apoi repetam procedeul astfel incat sa terminam cu foi.
Se portioneaza placinta astfel obtinuta in 48 de bucati (6x8).
Se pregateste toppingul amestecand ouale cu smantana si sarea, apoi cu apa minerala. Se toarna peste burek si se da la cuptor la 190 de grade pentru aproximativ 40 de minute, pana se rumeneste deasupra.
Dupa ce se racoreste putin, se refac portiile de dinainte de coacere (mai trecem odata cutitul printre bucatile facute initial) si se savureaza calda sau rece, la cina sau mic dejun.
Dupa ce se racoreste putin, se refac portiile de dinainte de coacere (mai trecem odata cutitul printre bucatile facute initial) si se savureaza calda sau rece, la cina sau mic dejun.
Pofta buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu