duminică, 20 decembrie 2015

Tort cu ciocolata si visine

Un tort ciocolatos intr-o zi de (oarecum) iarna, pentru o doamna deosebita


Ingrediente (pentru o tava de 26 x 39 cm)

Blatul
- 300 g faina
- 375 g zahar
- 100 g cacao
- 675 ml lapte
- 55 ml ulei
- 2 prafuri de copt (20 g) 

Crema
- 800 ml frisca lichida
- 700 g ciocolata cu 45 % cacao

- 1 kg visine fara samburi 
- 300 g zahar

Blatul: se amesteca bine faina, praful de copt, zaharul si cacao, apoi se toarna laptele si uleiul si se omogenizeaza bine si se toarna in tava tapeteata cu unt si faina sau cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 40 de minute. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca apoi se inlatura hartia de copt si se aseaza pe platoul pentru servire.

Crema de ciocolata: incalzim 400 ml de frisca (de preferinta pe aburi nu direct pe foc), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul apoi amestecam apoi cu restul de 400 ml frisca batuta spuma. 

Intre-un vas, antiaderent de preferinta, se pun visinele (ale mele au fost de aceasta data congelate) si zaharul apoi se pun pe foc (eventual adaugand si putina apa ca totusi sa nu se prinda) pana dau un clocot. Se scot fructele si se aseaza peste blat, iar daca siropul ramas e inca prea lichid se adauga un pliculet de Tort-Gelee si se mai da un clocot apoi se toarna peste visine si se lasa sa se raceasca complet - pana se incheaga bine jeleul.  

Avem in acest moment blatul acoperit de un strat de visine prinse intr-un jeleu. Adaugam crema de ciocolata pastrand putina pentru ornat. Pentru a nu avea emotii in legatura cu modul in care sta crema peste stratul de jeleu cu visine, am pus inelul dreptunghiular in jurul tortului si dupa cateva ore, cand crema a devenit "beton", l-am inlaturat. Daca nu aveti acest inel, se aseaza o hartie de copt in tava in care a fost copt blatul si se asambleaza tortul in tava, iar dupa ce s-a intarit crema se scoate cu hartie cu tot si apoi se transfera (fara hartie, normal) pe tava pentru servire.


L-am ornat cu crema, putina ciocolata topita si cateva cirese confiate.
La multi ani Anette!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu