vineri, 24 mai 2013

Tort cu capsuni II

Da, iarasi capsuni. Profitam de faptul ca-i sezonul lor. Si unde mai punem ca-i printre primele mele torturi, ca reteta vorbind (primul a fost tortul diplomat). Ce vremuri! Revenind in zilele noastre, iata in ce a constat "bunatatea" aceasta:



Blatul (pentru o tava de 33x24 cm)

- 8 oua 
- 10 linguri de zahar
- 100 g unt topit
- 16 linguri faina
- 20 g praf de copt
- o esenta de vanilie

Pentru crema si ornat
- 1 kg capsuni
- 400 g frisca lichida (vegetala) + 200 g pentru ornat
- 800 g iaurt cu capsuni 
- 15 g gelatina 

Se bat albusurile bine cu putina sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam apoi galbenusurile, praful de copt, faina si vanilia si le incorporam usor. La sfarsit se pune untul topit. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 de minute. Dupa ce se raceste se taie in doua orizontal. 

Crema: se bat frisca bine, apoi se adauga iaurtul si se mixeaza in continuare pana la omogenizare. Gelatina se pune la inmuiat cu apa rece si dupa ce s-a umflat se incalzeste putin, pana la dizolvarea completa a granulelelor. Asa calduta se adauga cremei mixand bine. 

Capsunii se spala, se storc bine si se taie jumatati sau sferturi, depinde cat sunt de mari, pastratnd cateva bucati intregi pentru ornat.  

Se aseaza prima foaie de blat peste care se toarna doua treimi din crema. Daca e prea moale crema si nu aveti inel sa puneti de jur imprejurul tortului puteti la fel de bine sa-l asamblati in tava in care a fost copt blatul sau sa puneti crema la frigider pentru cateva minute pana se intareste putin si abia apoi o turnati peste blat. 
In crema se introduc bucatile de capsuni...


... apoi se aseaza foaia a doua de blat si restul de crema deasupra. Se tine la rece pana a doua zi, dupa care se inlatura inelul si se orneaza dupa preferinte.



"Gurile rele" spun ca a fost bun. Or fi avand dreptate?
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu