vineri, 27 iunie 2014

Tort cu visine

E pacat acum cand sunt visine bine coapte sa nu le mananci si intr-o prajitura (tort de data aceasta). Mai ales ca motivul e unul foaaaaaaaaaarte bun: o medalie de argint la Olimpiada central europeana de informatica. Eu am dublat cantitatile de mai jos deoarece trebuia un tort f.mare.



Ingrediente blat:
- 200 g faina
- 250 g zahar
- 70 g cacao
- 450 ml lapte
- 35 ml ulei
- 1 praf de copt (15 g)

Crema
- 500 g mascarpone
- 400 g frisca vegetala
- 1 kg visine
- 10 g gelatina
- 1 ou
- 100+100 g zahar
- zeama de la jumatate de lamaie

Blatul: se amesteca bine faina, praful de copt, zaharul si cacao, apoi se toarna laptele si uleiul si se omogenizeaza bine si se toarna intr-o forma rotunda cu margine detasabila (de ex. diametru 26 cm) tapeteata cu unt si faina sau cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 40 de minute. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca in tava.
Blatul fiind unul mai umed si sfaramicios, deoarece aveam nevoie de portie dubla, am facut doua blaturi (fiecare din cantitatile necesare pentru o portie normala) insa intr-o tava de dimensiunea cuptorului (39 x 38 cm).

Crema: frisca de bate spuma, apoi se amesteca cu mascarponele si se mai bate putin. Gelatina se pune la inmuiat cu 50 ml de apa rece, dupa aceea se adauga oul intreg si 100 g zahar si se incalzeste amestecand bine, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare. Dupa ce o racorim o amestecam cu frisca si mascarponele mixand inca putin.

Visinele se spala bine, se scot samburii, apoi se pun la foc (pastrand insa cateva pentru decor) impreuna cu zeama de lamaie si 100 g zahar si se fierb pana se leaga sosul format. Dupa ce s-a racit, compozitia astfel obtinuta se distribuie uniform peste prima foaie de blat, apoi se pune cam 2/3 din crema, urmata de cel de-al doile blat si restul de crema deasupra. Ornam dupa pricepere cu crema, frisca, visine (eu am folosit si colorant rosu pentru decor).   


Bun, bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu