Ingrediente (tava 38 x 36 cm):
Blatul
- 400 g faina
- 500 g zahar
- 140 g cacao
- 900 ml lapte
- 70 ml ulei
- 2 prafuri de copt
- 140 g cacao
- 900 ml lapte
- 70 ml ulei
- 2 prafuri de copt
Crema de ciocolata
- 900 ml frisca lichida
- 700 g ciocolata cu 45 % cacao
- 900 ml frisca lichida
- 700 g ciocolata cu 45 % cacao
Crema de menta
- 500 g mascarpone
- 500 g frisca
- 250 ml sirop menta
- 150 g zahar
- 16 g gelatina granule
Glazura
- 90 g apa
- 75 g smantana dulce
- 115 g zahar
- 40 g cacao
- 4 g gelatina granule
- 500 g mascarpone
- 500 g frisca
- 250 ml sirop menta
- 150 g zahar
- 16 g gelatina granule
Glazura
- 90 g apa
- 75 g smantana dulce
- 115 g zahar
- 40 g cacao
- 4 g gelatina granule
Mai intai glazura: apa, smantana, zaharul si cacaoa se amesteca bine si se pun pe foc pana se topeste zaharul. Gelatina se pune la inmuiat cu 30 ml de apa si dupa ce s-a umflat se amesteca cu restul ingredientelor (calde inca). Se lasa sa se raceasca complet - eventual o tineti la frigider pana se intareste si crema tortului.
Blatul: se amesteca bine faina, praful de copt, zaharul si cacao, apoi se toarna laptele si uleiul si se omogenizeaza bine si se toarna in tava tapeteata cu unt si faina sau cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 40 de minute. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca in tava. De data aceasta, eu am impartit compozitia in doua si am copt doua "foi" deoarece am vrut sa separ cele doua creme.
Crema de ciocolata: incalzim 500 ml de frisca (pe bain marie), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul (cam 2 ore) apoi mixam bine la viteza mare pana observam ca devine o crema spumoasa. Amestecam apoi cu restul de 400 ml frisca batuta spuma.
Crema de menta: frisca se bate spuma, apoi se adauga mascarponele si se mai bate putin. Gelatina se pune la inmuiat cu doua linguri de apa rece, dupa aceea se adauga zaharul si se incalzeste amestecand bine, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare. Dupa ce o racorim putin, adaugam siropul de menta si apoi o amestecam cu frisca si mascarponele mixand inca putin.
Asamblarea: asezam blatul pe tava de servire, apoi turnam mai intai crema de ciocolata urmata de crema cu menta. Daca crema cu menta e destul de tare se poate pune si glazura deasupra. Altfel, lasam tortul la rece pana se intareste si-l glazuram dupa aceea..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu