Reteta e o versiune a celei pe care o gasiti pe blogul Laurei, careia trebuie sa-i multumesc deoarece este una din sursele mele de inspiratie.
Pentru blat avem nevoie de:
- 125 g unt
- 125 g zahar pudra
- 2 oua mari
- 75 g faina
- 50 g amidon
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 3 linguri mari de lapte
- un praf de sare
Pentru crema ne trebuie:
- 1,2 kg iaurt grecesc (deoarece e un iaurt mai gras)
- 300 g zahar
- 300 ml frisca lichida
- 15 g gelatina (granule)
- o fiola esenta vanilie
- o lingura cacao
- doua linguri nessquik
Cum se face:
Blatul: se amesteca bine cu mixerul untul moale, chiar topit putin la microunde, cu zaharul pudra (prefer zaharul pudra deoarece se topeste mai repede in amestec), laptele si ouale intregi. Apoi se adauga cate o lingura din amestecul de faina, amidon si praf de copt pana sa inglobeaza tot.
Se unge cu putin unt o forma de tort (eu am folosit noua mea forma ceramica, cu diametrul de 26 cm) si se acopera baza acesteia cu hartie. Se pune compozitia blatului in forma, se netezeste putin si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade circa 20 de minute.
Se lasa apoi sa se raceasca complet.
Crema: se pune gelatina la inmuiat cu circa 75-100 ml apa rece. Pana aceasta se umfla, se bate bine frisca, apoi se amesteca cu iaurtul si vanilia.
Gelatina inmuiata se amesteca cu cele 300 g de zahar si se incalzeste la bain-marie pana se topeste zaharul, dar atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare.
Se racoreste putin, amestecand continuu, apoi se toarna in crema cu iaurt, omogenizand bine.
Se ia deoparte o treime din acesta compozitie si se adauga amestecul de cacao si nessquik.
Se aseaza blatul in forma cu margine detasabila in care a fost copt si se adauga peste el jumatate din crema alba. Se niveleaza si se da la frigider pentru 20 de minute, restul cremelor ramanand la temperatura camerei.
Se repeta procedeul cu crema maro, apoi cu restul cremei albe si se tine la frigider cateva ore - eu l-am tinut peste noapte.
A doua zi se orneaza dupa preferinte sau dupa "stiinta".
Pentru a se desprinde bine de margine, se trece un cutit incalzit intre crema si inelul care o imbraca, apoi se transfera pe platoul de servit sau, daca sunteti la fel de nerabdatori ca noi, se feliaza direct pe baza de la forma in care a fost tinut.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu