In mod normal eveniment in familie = tort bun, bun. Cum suntem amatori de ciocolata si saptamana aceasta a fost promotie la mascarpone la Lidl, m-am gandit sa incerc un tort pe care l-am gasit aici. Dureaza destul de mult toata operatiunea si asta deoarece in diferite faze tot trebuie lasate cremele la rece. Nu am regretat decat faptul ca puteam sa-l fac mai mare (cu toate ca am facut o portie mai mare decat cea pe care am avut-o ca inspiratie).
- 80 g ciocolata cu multa cacao- 50 g unt
- 2 oua
- 60 g zahar
- 50 g faina
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
Crema ciocolata
- 450 ml frisca lichida
- 220 g ciocolata cu 55-75% cacao
- 200 g ciocolata cu lapte
Crema cu mascarpone
- 500 g mascarpone
- 250 ml frisca lichida
- 5 linguri zahar
- 6 g gelatina granule
Glazura
- 100 g ciocolata
- 70 ml frisca lichida
- 25 g unt
Blatul: se topeste untul si ciocolata. Albusurile se bat spuma cu praful de sare si zaharul. Adaugam apoi galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit untul si ciocolata topite. Se coace intr-o forma rotunda de 26 cm (cu margine detasabila), tapetata cu hartie de copt, timp de 15 minute la 180 grade.
Crema de ciocolata: incalzim frisca (pe bain marie), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul (cam 2 ore) apoi mixam bine la viteza mare pana observam ca devine o crema spumoasa. Nu exagerati cu batutul deoarece se poate taia.
Crema de mascarpone: se bate spuma frisca, apoi se adauga mascarponele si se mai bate putin. Gelatina se pune la inmuiat cu trei linguri de apa rece si dupa ce s-a umflat, se adauga zaharul si se incalzeste pe baie de aburi amestecand continuu, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare. Dupa ce o racorim putin o adaugam cremei de mascarpone si mixam bine.
Asamblarea e cum nu se poate mai simpla: asezam blatul, punem inelul de la tava in care l-am copt in jurul lui, apoi turnam mai intai crema de ciocolata urmata de crema cu mascarpone. Lasam la rece pana se intareste (cel putin 2 ore). Dupa ce s-a intarit crema se poate pune glazura deasupra.
Pentru glazura, incalzim bine frisca apoi adaugam ciocolata rupta bucatele si untul, omogenizand bine. Cand s-a racorit de tot o turnam peste tort - cu sau fara inel in jurul lui - si (iarasi) il lasam la rece.
Ideal pentru iubitorii de ciocolata.
Crema de ciocolata: incalzim frisca (pe bain marie), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul (cam 2 ore) apoi mixam bine la viteza mare pana observam ca devine o crema spumoasa. Nu exagerati cu batutul deoarece se poate taia.
Crema de mascarpone: se bate spuma frisca, apoi se adauga mascarponele si se mai bate putin. Gelatina se pune la inmuiat cu trei linguri de apa rece si dupa ce s-a umflat, se adauga zaharul si se incalzeste pe baie de aburi amestecand continuu, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare. Dupa ce o racorim putin o adaugam cremei de mascarpone si mixam bine.
Asamblarea e cum nu se poate mai simpla: asezam blatul, punem inelul de la tava in care l-am copt in jurul lui, apoi turnam mai intai crema de ciocolata urmata de crema cu mascarpone. Lasam la rece pana se intareste (cel putin 2 ore). Dupa ce s-a intarit crema se poate pune glazura deasupra.
Pentru glazura, incalzim bine frisca apoi adaugam ciocolata rupta bucatele si untul, omogenizand bine. Cand s-a racorit de tot o turnam peste tort - cu sau fara inel in jurul lui - si (iarasi) il lasam la rece.
Ideal pentru iubitorii de ciocolata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu