sâmbătă, 30 martie 2013

Tabbouleh

Un deliciu! Tot ce pot sa zic despre aceasta, de fapt, salata de patrunjel. Ce face deosebita o salata pe baza de patrunjel? Poate aroma specific orientala.
Fiind originara din Orientul Mijlociu are nevoie de acel "ceva" care sa-i dea aroma specifica zonei. Am gasit pe net diverse variante ale acestei salate, cele mai multe incluzand si menta proaspata. Le voi incerca si pe acelea insa, deocamdata, va descriu reteta asa cum am mancat-o eu, adica cu sirop de rodie si sumak, un condiment specific zonei. Poate fi procurat de la magazinele cu specific oriental (daca aveti in zona) sau comandat pe internet.


Ingrediente (pentru 4 portii)

- 4 legaturi patrunjel
- 2 linguri bulgur
- o legatura ceapa verde (sau o ceapa medie)
- 2 rosii
- 5 cm castravete proaspat
- o lingura sumak
- o lingura sirop rodie
- zeama de la jumatate de lamaie
- o lingurita sare
- o lingura ulei de masline

Secretul acestei salate este sa soarceti bine ingredientele de apa, astfel incat vinegretea folosita sa nu se scurga pe fundul castronului. 

Bulgurul se pune 250 ml apa si se lasa o jumatate de ora sa se inmoaie.
Spalam patrunjelul, il  lasam sa se stoarca bine si il taiem cat mai marunt. De la rosii se foloseste doar pulpa, fara partea aceea din mijloc care e mai umeda si plina de seminte. Taiem pulpa rosiilor si castravetele cubulete cat mai marunte si le punem intr-un castron, adaugam sarea, amestecam si le lasam putin ca sa poate fi stoarse cand se adauga salatei. 


Preparam o vinegreta din zeama de lamaie, ulei, siropul de rodie, sumak.
Intr-un castron suficient de mare ca sa putem amesteca, punem patrunjelul si ceapa taiate cat mai fin, adaugam bulgurul stors bine, rosiile si castravetele (de asemenea stoarse) si peste ele turnam vinegreta. Amestecam si daca mai e cazul mai punem sare. Vom obtine o salata usor astringenta care poate fi consumata cam la 10 minute dupa ce am realizat amestecul de ingrediente (pentru a se intrepatrunde putin aromele).

Se serveste de regula simpla, cu lipie, sau langa o friptura de pui, dupa preferinta fiecaruia.



Pofta buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu