luni, 23 decembrie 2013

Prajitura Snikers

E poate preferata noastra dintre prajiturile facute de mama. Acum insa mi-am luat inima in dinti si am incercat si eu. Normal, daca reteta e buna iti reuseste si prajitura. Astfel mancam portie dubla de Snikers (doar face si mama, nu-i asa?).  

Ingrediente (tava 39x26 cm)
 Blat
- 8 albusuri
- 280 g nuca prajita si macinata
- 280 g zahar
- 4 linguri (60 g) faina
- un praf de copt (15 g al meu)
- un praf de sare

Strat intermediar 
- 200 g ciocolata alba
- 2 linguri ulei

Crema
- 8 galbenusuri
- 16 linguri zahar pentru caramel (360 g)
- 4 linguri zahar
- 280 g nuca prajita si taiata
- 400 g unt (65% grasime)
- 2 budinci vanilie

Blatul: se bat albusurile spuma cu praful de sare, apoi se adauga zaharul si se continua pana acesta se topeste. Punem nuca macinata (merge si daca nu-i prajita insa nu are aceeasi aroma), faina si praful de copt si amestecam usor prin "rasturnare", eventual cu un tel. Se toarna compozitita in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor (preincalzit) la 170 grade pentru 20 minute. Dupa ce s-a racorit se desface hartia de copt.

Ciocolata alba se rupe cubulete si se topeste impreuna cu cele 2 linguri de ulei. Mare atentie! Ciocolata alba e mult mai sensibila la topit decat cea neagra. Eu o topesc intr-o tigaie mica de teflon pe care o pun pe flacara insa atunci cand ciocolata e topita pe jumatate iau tigaia deoparte si amestec in continuare in ea pana se topesc toate bucatile (tigaia fiind deja incalzita). Daca e cicolata buna functioneaza totdeauna. Ciocolata topita se intinde peste blat. 

Galbenusurile se freaca bine cu 4 linguri de zahar apoi se adauga cele doua budinci de vanilie. Intr-un vas de inox se caramelizeaza cele 16 linguri de zahar, apoi se adauga nucile taiate sau zdrobite cu sucitorul. Se amesteca bine astfel incat caramelul sa imbrace nucile, apoi se adauga untul, iar cand acesta s-a topit se pun si galbenusurile amestecate cu praful de budinca. Se fierbe compozitia pana se ingroasa (ca o budinca, nu?) apoi se lasa sa se racoreasca bine deoarece se mai si intareste intre timp. Totusi, cat e inca moale, se toarna peste blatul acoperit cu ciocolata alba.  

Reteta presupune si glazura deasupra insa mie imi place cum arata asa, doar cu crema.



Un pic mai complicata insa merita efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu