marți, 22 aprilie 2014

Prajitura Tosca

De mult voiam sa fac aceasta prajitura, insa abia acum i-a venit randul. Reteta e o combinatie din mai multe variante de pe culinar.ro. Asadar, iata ce-a iesit (poze doar finale, abia le-am reusit si pe astea):




Ingrediente:
Blat1
- 8 albusuri
- 200 g zahar
- 100 g mac
- 100 g nuca de cocos
- 4 linguri faina
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
Crema
- 8 galbenusuri
- 150 g zahar
- 200 g unt
- 500 ml lapte
- 100 g amidon
- o esenta vanilie
Blat2
- 2 pachete de biscuiti Picnic (sau 25 biscuiti Petit Beure)
- 4 linguri zahar
- o esenta rom
Glazura
- 200 g ciocolata neagra
- 2 linguri ulei

Blatul: se bat bine albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste. Se adauga apoi amestecul de mac, cocos, faina si praf de copt amestecand usor, prin rasturnare. Se pune intr-o tava (39 x 26 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 minute.

Crema: se amesteca amidonul cu 100 ml lapte RECE. Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul, apoi se adauga amidonul dizolvat in lapte. Restul de lapte se incalzeste pana la temperatura de fierbere, apoi se adauga in fir subtire peste compozitia de galbenusuri, amestecat continuu cu un tel. Cand s-a incorporat tot laptele se pune crema pe foc mic (amestecand in continuare in mod continuu) pana se ingroasa, ca o budinca. Se acopera vasul cu folie alimentara (pentru a nu prinde crusta) si se da la rece. Dupa ce s-a racit de tot, se amesteca cu untul frecat spuma (adaugand pe rand cate o lingura din crema in unt).
Update: am incercat (si reusit) sa fac crema si putin altfel: in crema de vanilie calda (nu fierbinte) am pus pe rand cate o feliuta de unt si am amestecat-o cu crema pana s-a topit complet. A fost mult mai rapid.

Blatul de biscuiti: se face un sirop din zahar, 100 ml apa (cu zahar ars sau nu) si esenta de rom, sirop in care se inmoaie biscuitii.

Pentru glazura, am topit ciocolata apoi am amestecat-o cu uleiul pentru a nu fi foarte casanta.
Asamblare: peste blatul cu mac se toarna crema apoi se aseaza biscuitii, unul langa celalalt, iar deasupra se toarna glazura.  

  • Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu