joi, 1 mai 2014

Tort majorat

Itort-ul de anul trecut a avut asa un succes incat, acum la majorat, am hotarat sa fac ceva asemanator. Asa s-a nascut combinatia de ciocolata si crema de whisky.



Blatul
- 80 g ciocolata cu multa cacao
- 50 g unt
- 2 oua
- 60 g zahar
- 50 g faina
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare

Mousse de ciocolata
- 450 ml frisca lichida
- 220 g ciocolata cu 55-75% cacao
- 200 g ciocolata cu lapte

Mousse cu Bailey's
- 4 galbenusuri
- 50 g zahar
- 60 ml lapte
- 10 g gelatina
- 60 ml crema de whisky (Bailey's)
- 400 ml frisca
- o esenta de vanilie

Blatul: se topeste untul si ciocolata. Albusurile se bat spuma cu praful de sare si zaharul. Adaugam apoi galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit untul si ciocolata topite. Se coace intr-o forma rotunda de 26 cm (cu margine detasabila) sau intr-una dreptunghiulara de dimensiune 33 x 24 cm, tapetata cu hartie de copt, timp de 15 minute la 180 grade.

Mousse-ul de ciocolata: incalzim frisca (pe bain marie), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul (cam 2 ore) apoi mixam bine la viteza mare pana observam ca devine o crema spumoasa. Va opriti din mixat in momentul in care crema nu mai e curgatoare (nu ar curge de pe blat). Nu exagerati cu batutul deoarece se poate taia.

Mousse-ul cu Bailey's : punem gelatina la inmuiat in 50 ml apa rece. Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi deschid culoarea (si zaharul e aproape topit). Adaugam apoi laptele, crema de whisky, esenta de vanilie si punem pe foc cam 3-4 minute pana crema incepe sa se ingroase putin, fara a fierbe insa. Adaugam apoi gelatina, omogenizam bine si lasam la racit. Cand e rece se amesteca cu frisca batuta bine.

Asamblarea e cum nu se poate mai simpla: asezam blatul, punem inelul de la tava in care l-am copt in jurul lui, apoi turnam mai intai mousse-ul de ciocolata urmat de cel cu crema de whiskey. Lasam la rece pana se intareste (cel putin 2 ore). Dupa ce s-a intarit crema se poate pune si glazura deasupra. Eu am preferat doar niste decoruri de ciocolata si putin frisca pe margine.


La multi ani Alex!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu