duminică, 28 aprilie 2013

iTort

.... denumit asa deoarece e pentru cei 17 ani ai fiului meu care a devenit intre timp fan Apple.
Si intrucat e pentru sarbatorirea celor 17 ani (adica ceva intre sweet 16 si 18), m-am gandit sa fie ceva asa, mai pentru oameni mari, adica imbunatatit cu niste crema de whisky - nu prea multa, e adevarat. Asadar, pornind de la tortul Laurei Adamache, am executat un iTort maaare. 


Blat
- 4 oua
- 140 g zahar
- 20 ml apa
- 20 ml ulei
- 15 g cacao
- 6 linguri faina
- o lingurita praf de copt (nu foarte plina)
- sare

Mousse cu fructe de padure
- 400 g fructe de padure
- 240 g zahar
- 16 g gelatina
- 700 ml frisca

Mousse cu Bailey's
- 8 galbenusuri
- 100 g zahar
- 120 ml lapte
- 20 g gelatina
- 100 ml crema de whisky Bailey's
- 800 ml frisca
- o esenta de vanilie

Sirop
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 8 linguri crema de whisky Bailey's

Glazura oglinda
- 175 g apa
- 150 g smantana dulce
- 225 g zahar
- 75 g cacao
- 10 g gelatina granule

Blatul: se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare si doua treimi din zahar. Separat se amesteca galbenusurile cu cantitatea ramasa de zahar pana acesta se  topeste de tot. Adaugam apoi apa si uleiul si incorporam compozitia rezultata in albusuri amestecand usor de jos in sus pana la omogenizare. Se pune apoi, putin cate putin, faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava de 42 x 29 cm, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru de 25-30 minute, la 180 de grade.
Initial mi s-a parut putin un blat din 4 oua si l-am facut din 6. Gresit. A crescut foarte mult si a trebuit sa-l tai in doua. Am folosit doar o parte din el.


Siropul: se pune zaharul si apa intr-un vas pe foc pana se topeste zaharul. Se ia deoparte, se amesteca cu crema de whisky si se lasa la racit.

Mousse-ul de fructe: se pune gelatina la inmuiat in 100 ml apa rece. Intr-o cratita punem fructele de padure si zaharul si-l lasam pe foc pana zaharul e complet topit. Mixam apoi amestecul si-l strecuram pentru a elimina samburii fructelor. In siropul astfel obtinut  adaugam gelatina (binenteles, deja inmuiata) si-l punem iar pe foc sa se incalzeasca bine (atentie sa nu fiarba). Lasam apoi la racit si adaugam compozitia astfel obtinuta peste frisca batuta bine. Mai mixam putin pentru omogenizare.

Se pune mousse-ul astfel obtinut intr-o forma (tapetata cu folie alimentara) mai mica cu 1-2 cm decat cea in care a fost copt blatul si se baga in congelator pentru circa o ora, pana se intareste bine. Eu am folosit o tava dreptunghiulara mai mica decat cea in care am copt blatul.


Mousse-ul cu Bailey's : punem gelatina la inmuiat in 100 ml apa rece. Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi deschid culoarea (si zaharul e aproape topit). Adaugam apoi laptele, crema de whisky, esenta de vanilie si punem pe foc cam 3-4 minute pana crema incepe sa se ingroase putin, fara a fierbe insa. Adaugam apoi gelatina, omogenizam bine si lasam la racit. Cand e rece se amesteca cu 400 ml frisca batuta bine.

Glazura oglinda: Apa, smantana, zaharul si cacao se amesteca bine si se pun pe foc pana se topeste zaharul. Gelatina se pune la inmuiat cu 75 ml apa rece si dupa ce s-a umflat se amesteca cu restul ingredientelor (calde inca). Se trece apoi printr-o sita pentru a elimina eventualele urme de cacao sau bucatele de gelatina, etc. Se lasa sa se raceasca si cand a ajuns la temperatura camerei se toarna usor peste tort fara insa a o atinge cu nimic deoarece isi pierde luciul.

Se aseaza blatul pe platoul pentru servit, se insiropeaza si se unge cu 2 linguri din mousse-ul alb. Asezam in mijloc mousse-ul de fructe scos direct din congelator. Punem inelul in jurul blatului astfel incat intre inel si blat sa ramana putin spatiu astfel incat adaugand mousse-ul alb acesta sa imbrace complet restul componentelor (blatul si mousse-ul de fructe) rezultand un tort alb (galben deoarece am folosit oua de casa).

Il punem la congelator 1-2 ore apoi il ornam cu glazura oglinda. Pentru a curata mai usor ceea ce se prelinge pe langa tort, e usor sa introducem sub marginile lui hartie pergament sau folie de aluminiu si dupa ce glazura s-a intarit (a doua zi) o putem inlatura cu surplusul rezultat cu tot.





La multi ani, Alexul meu!

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da, sunt de acord cu tine. Posibil sa-l repetam, insa sigur cu alt design.

      Ștergere
  2. Are un intens gust de maiada, insa dupa cata migala si munca efectiva trebuie depusa... ma-ntreb... despre ce era vorba?

    RăspundețiȘtergere