duminică, 10 iunie 2012

Tort Amandina

A venit si randul tortului cu crema de unt. Si inca ce tort. Insiropat, foarte insiropat si dulce, dulce. Bineinteles inspirat de pe blogul Laurei Sava.

La multi ani pentru matusica Flori.

Blatul
- 6 oua
- 170 g zahar
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- 20 g cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt

Sirop
- 300 ml apa
- 150 g zahar
- 2 plicuri cappuccino
- o foila esenta de rom

Crema
- 250 g unt
- 120 g zahar pudra
- 3 galbenusuri
- 3 linguri cacao

Glazura
- 4 linguri zahar pudra
- o lingura cu varf cacao
- unt cat o nuca
- 2 linguri apa

Albusurile se bat spuma tare cu doua treimi din zahar si cu un praf de sare.


Separat se amesteca bine galbenusurile cu cantitatea ramasa de zahar pana acesta se topeste de tot.


Se adauga apoi apa si uleiul si compozitita rezultata se pune peste albusuri amestecand de jos in sus pana se omogenizeaza. Dupa aceea, se adauga cate putin din faina amestecata cu cacao si praf de copt.

Se toarna compozitia intr-o tava de 33 cm x 24 cm, tapetata cu hartie de copt si se coace la cuptor pt 25-30 de minunte la 180 de grade. Blatul obtinut se lasa la racit si apoi se taie orizontal in doua.

Siropul: se pune zaharul si apa intr-un vas pe foc pana se topeste zaharul. Se ia deoparte, se amesteca cu cele doua plicuri de cappuccino si esenta de rom si se lasa la racit.

Crema: mixam bine untul (deja moale la temperatura camerei) cu zaharul adaugand unul cate unul galbenusurile pana nu se mai simte deloc zaharul. Se adauga apoi cacaoa si se omogenizeaza bine. Daca vi se pare moale crema, lasati-o 5 minute la frigider.

Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza bine, apoi se adauga crema. Peste crema punem a doua foaie de blat care va fi si aceasta insiropata. Pentru a intra mai bine siropul in blat l-am intepat usor cu varful de la cutit.


Glazura: se amesteca bine cacaoa si zaharul praf. Apa si untul se pun putin pe foc pana se topeste acesta din urma, apoi incepem sa adaugam din amestecul de cacao si zahar pana obtinem o consistenta care poate fi intinsa fara a curge pe pe prajitura insa. De ce zic ca adaugam din zaharul cu cacao, deoarece in functie de cantitatea de amidon pe care o contine zaharul pudra, poate intra tot amestecul de zahar cu cacao in compozitie sau nu.  


M-am jucat cu o parte din crema, nu in cel mai inspirat mod dar, asta e. Data viitoare sigur iese mai bine. Gustul insa bate totul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu