Ingrediente:
- 500 g ciocolata alba
- 500 g mascarpone
- 500 ml frisca vegetala
- 300 g afine (zmeura )
- 10 g gelatina granule
- 3 linguri zahar
Ideea initiala a acestui tort era sa fie cu zmeura proasptata, imprastiata prin crema de mascarpone. Din pacate, in momentul acesta zmeura proaspata n-am gasit, asa ca am inlocuit-o cu afine -si astea congelate :(.
Se incalzesc 250 ml frisca (pe bain marie, de exemplu), apoi se pune ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam amestecul astfel obtinut sa se raceasca complet apoi il mixam bine, la viteza maxima, pana observam ca devine o crema spumoasa.
Restul de 250 ml de frisca se bat spuma, apoi se adauga mascarponele si se mai mixeaza putin pentru omogenizare. Gelatina se pune la inmuiat cu 75-100 ml apa rece si, dupa ce s-a umflat, se adauga zaharul si se incalzeste pe baie de aburi amestecamd continuu, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece la temperatura de fierbere gelatina isi pierde proprietatile de inchegare. Asa calduta o adaugam doua linguri in compozitia de ciocolata si restul in cremei cu mascarpone si mixam bine.
Asamblarea - fiecare dupa preferinte: sau se "cladeste" tortul intr-o forma rotunda tapetata cu folie alimentara si dupa ce se intareste se rastoarna pe un platou (varianta facuta de mine) sau se asambleaza direct pe platoul de servire (folosind totusi un inel pentru a tine compozitia care e mai moale la inceput). Depinde care din cele doua creme o vreti deasupra. Crema de ciocolata fiind mai moale in prima faza decat cea de mascarpone, am pus afinele pe findul tavii, apoi crema cu mascarpone si la urma cea de ciocolata. Pana a doua zi au fost tari ambele asa ca am putut rasturna tortul pe platou. L-am ornat cu frisca batuta.
Felicitari Alex.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu