O simfonie de piersici perfecta pentru o zi de vara deoarece nu e decat usor dulce. E nevoie de un compot mare de piersici chiar daca in crema se folosesc doar 300 grame deoarece trebuie pastrate fructe si pentru ornat (cel putin doua jumatati de piersica).
Blatul (tava diametru 26 cm)
- 3 oua
- 105 ml nectar piersici
- 45 ml ulei
- 105 g zahar
- 5 g praf de copt
- 165 g faina
- un praf de sare
Reteta de blat este cea a checului cu suc de portocale, adaptata insa pentru a putea fi folosit ca blat de tort (am scazut cantitatea de zahar deoarece acum avem si crema).
Se bat ouale intregi cu zaharul pana se deschid la culoare si isi dubleaza (cel putin) volumul. Adaugam uleiul si sucul de piersici, apoi incorporam faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 grade timp de 20 minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua sau se lasa o singura foaie (dupa preferinte).
Crema
- 0.5 kg smantana pentru frisca
- 350 g mascarpone
- 12 g gelatina
- 100 g zahar
- 300-350 g piersci din compot
Piersicile se fac piure (sau aproape piure) folosind un robot. Adaugam apoi si mascarponele si mai invartim de cateva ori pentru omogenizarea amestecului.
Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa rece. Dupa ce s-a umflat se adauga zaharul si se incalzeste bine (pana se topeste zaharul), insa fara a ajunge la temperatura de fierbere deoarece astfel isi va pierde proprietatile de inchegare.
Smantana pentru frisca se bate bine intr-un bol metalic (tinut in prealabil 5 minute la congelator impreuna cu paletele mixerului pentru a se raci foarte bine). Cand e batuta suficient, se adauga gelatina calduta si se mixeaza putin pentru omogenizare. Se pun deoparte 4-5 linguri din acest amestec, apoi se incorporeaza piersicile cu mascarponele, amestecand usor cu un tel sau o spatula.
Se aseaza pe platoul de servire o foaie de blat si se insiropeaza cu jumatete din siropul de compot apoi se aseaza in jurul lui inelul de la tava in care a fost copt. Se toarna peste blat jumatate din crema si apoi repetam operatiunile (iar o foaie de blat insiropata peste care punem restul de crema). Pentru a obtine un aspect neted se pun deasupra cele 4-5 linguri de frisca retinute deoparte si se niveleaza usor. Se da la frigider pentru cateva ore (sau peste noapte) apoi se scoate inelul (trecand mai intai cu dosul unui cutit intre inel si tort pentru a-l desprinde mai usor) si se orneaza cu fructe si ciocolata.
Acelasi tort in versiune patrata (cu un singur rand de blat)
Blatul (tava diametru 26 cm)
- 3 oua
- 105 ml nectar piersici
- 45 ml ulei
- 105 g zahar
- 5 g praf de copt
- 165 g faina
- un praf de sare
Reteta de blat este cea a checului cu suc de portocale, adaptata insa pentru a putea fi folosit ca blat de tort (am scazut cantitatea de zahar deoarece acum avem si crema).
Se bat ouale intregi cu zaharul pana se deschid la culoare si isi dubleaza (cel putin) volumul. Adaugam uleiul si sucul de piersici, apoi incorporam faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 grade timp de 20 minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua sau se lasa o singura foaie (dupa preferinte).
Crema
- 0.5 kg smantana pentru frisca
- 350 g mascarpone
- 12 g gelatina
- 100 g zahar
- 300-350 g piersci din compot
Piersicile se fac piure (sau aproape piure) folosind un robot. Adaugam apoi si mascarponele si mai invartim de cateva ori pentru omogenizarea amestecului.
Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa rece. Dupa ce s-a umflat se adauga zaharul si se incalzeste bine (pana se topeste zaharul), insa fara a ajunge la temperatura de fierbere deoarece astfel isi va pierde proprietatile de inchegare.
Se aseaza pe platoul de servire o foaie de blat si se insiropeaza cu jumatete din siropul de compot apoi se aseaza in jurul lui inelul de la tava in care a fost copt. Se toarna peste blat jumatate din crema si apoi repetam operatiunile (iar o foaie de blat insiropata peste care punem restul de crema). Pentru a obtine un aspect neted se pun deasupra cele 4-5 linguri de frisca retinute deoparte si se niveleaza usor. Se da la frigider pentru cateva ore (sau peste noapte) apoi se scoate inelul (trecand mai intai cu dosul unui cutit intre inel si tort pentru a-l desprinde mai usor) si se orneaza cu fructe si ciocolata.
Acelasi tort in versiune patrata (cu un singur rand de blat)
sectiune
...si in versiune portie dubla (aici nu am pus deasupra stratul de frisca simpla si se observa bucatile de piersica prin crema)
La multi ani sarbatoritilor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu