vineri, 28 aprilie 2017

Tort de ciocolata fara coacere

Cu gandul la cei 21 de ani pe care ii implineste Alex, un tort delicios, raipd, fara coacere. Nu rezulta un tort foarte inalt, insa cine doreste mai multa ciocolata poate suplimenta cantitatea de crema.



Ingrediente blat (tava rotunda de 26 cm)
- 370 g biscuiti Oreo
- 100 g biscuiti digestivi
- 75 g unt topit

Pentru crema
- 300 g ciocolata 45% cacao
- 500 ml frisca vegetala

Decor
- 250 g mascarpone
- 100 g zahar
- 5 g gelatina
- 100 ml frisca vegetala

Pentru cei ce doresc, frisca vegetala poate fi inlocuita si cu smantana pentru frisca insa atunci trebuie suplimentata cantitatea de zahar in crema decor si frisca trebuie batuta intr-un bol de inox tinut cateva minute in congelator impreuna cu paletele de la mixer.

Se zdrobesc biscuitii (cu crema cu tot) in robot, apoi se adauga untul topit si de amesteca bine.



Se aseaza in strat cat mai uniform intr-o forma rotunda cu margine detasabila (pe fundul careia se pune o folie alimentara sau hartie de copt) apasand bine cu lingura (sau cu mana), apoi se pune la rece.
Eu am asezat biscuitii direct pe platoul de servire, punand de jur imprejur inelul de la tava rotunda si tapetand partial cu biscuit si inelul inconjurator (se observa in poza in care acesta e scos).


Ciocolata rupta bucatele se topeste in 200 ml frisca. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu restul 300 ml de frisca batuta spuma si se toarna peste blatul de biscuiti. Deoarece crema are multa ciocolata, va avea o consistenta care nu curge, dupa ce se aseaza in forma rotunda, marginea detasabila poate fi scoasa. 



Dupa ce am indepartat inelul am nivelat putin crema cu un cutit umezit.


Gelatina se pine la inmuiat in doua linguri de apa rece. Cand s-a umflat, se adauga zaharul si se incalzeste pana acesta se topeste. Atentie sa nu ajunga la temperatura de fierbere deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare.
Amestecul astfel obtinut, usor caldut, se amesteca bine cu mascarponele urmand dupa aceea sa se incorporeze si cei 100 ml de frisca batuta bine. Cu crema astfel obtinuta se orneaza tortul (dupa priceperea fiecaruia), de preferinta dupa ce-l asezam pe platoul de servire.



La multi ani copilul meu grozav!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu