Este acea reteta de turta dulce clasica, as putea zice, care place tuturor, indiferent de varsta, turta dulce din care se modeleaza casutele si restul figurinelor de Craciun.
Ingrediente:
- 750 g faina
- 160 g miere de albine
- 250 g zahar (macinat pudra)
- 80 g unt
- 5 oua + 1 ou pentru uns
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- o lingura condiment de turta dulce
- o lingura cacao
- 2 lingurite cafea instant
Intr-un bol destul de incapator, amestecam faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, condimentele de turta dulce, cacaoa si cafeaua instant. Mierea se incalzeste pentru a fi cat mai fluida, se amesteca cu ouale batute ca pentru omleta, apoi se toarna peste "pafuri" si incepe sa se framante. Daca aluatul e prea moale sau prea lipicios se mai adauga putina faina. Se pune aluatul astfel obtinut intr-o folie alimentara si se tine la frigider intre una si 5 zile. Eu l-am folosit dupa doua sau trei zile.
Aluatul se imparte cam in 5 parti si se tine la temperatura camerei doar bucata cu care se lucreaza. Pe suprafata de lucru putin presarata cu faina, se intinde o foaie de grosime 4-5 mm din care se decupeaza figurinele ce vor fi asezate in tava pe hartie de copt (sau foaie de silicon). Se pensuleaza apoi cu un ou batut bine (pentru luciu) si se coc la 180 grade pentru 10-12 minute (chiar 15 daca figurinele sunt mai mari).
Se pot orna dupa preferinte sau pot fi lasate chiar asa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu