sâmbătă, 23 decembrie 2017

Tort de iarna

Un tort care cuprinde toate aromele de iarna: scortisoara, portocale, ciocolata, vin. Un deliciu pentru masa de Craciun. Pare destul de complicat de facut insa nu e chiar asa (mediu as zice eu).




Ingrediente blat:
- 140 g unt 82%
- 200 g faina
- 200 g zahar
- 120 ml vin rosu (bun)
- 4 oua
- 1 lingurita extract de vanilie
- 80 g nuci
- 60 g ciocolata neagra (45-55 % cacao)
- 1 lingurita scortisoara
- un varf de cutit sare
- un varf de cutit praf de copt

Crema de ciocolata
- 375 g smantana pt frisca
- 375 g ciocolata neagra (45-55% cacao)
- 25 g unt
- 15 ml lichior de portocale (sau o lingurita esenta de portocala)

Crema de portrocale
- 200 ml suc proaspat de portocala
- 150 g zahar
- 4 galbenusuri
- 20 g amidon
- 75 g unt
- 250 ml smantana pt frisca

Incepem cu crema de ciocolata deoarece trebuie lasata mai mult sa se raceasca.
Crema de ciocolata: se incalzeste bine frisca, apoi se toarna peste ciocolata rupta bucatele si se amesteca pentru omogenizare. Se adauga si untul si lichiorul(esenta) de portocale, se omogenizeaza bine apoi se lasa sa se raceasca complet (cam 3 ore la frigider, daca nu-i iarna si sunt 0 grade afara, caz in care se raceste mult mai repede). Cand s-a racit se mixeaza pana se deschide la culoare.  


Blatul: se mixeaza untul cu 100 g zahar, apoi se adauga pe rand galbenusurile urmate de amestecul de "prafuri" (faina, scortisoara, sare, praf de copt). Dupa omogenizare se pun vinul si nuca (zdrobita putin cu sucitorul) si se amesteca bine. Albusurile se bat spuma cu restul de 100 g zahar apoi se adauga compozitia  anterioara amestecand usor cu o spatula. Se pune intr-o forma rotunda cu diametru de 22-24 cm, tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 50-55 minute. Cand e gata se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar, cu partea superioara in jos (pentru a se uniformiza daca nu e perfect drept). Blatul astfel obtinut se feliaza in trei pe orizontala (cand s-a racit complet). In cazul acesta am facut o singura foaie in tava mare de cuptor, foaie pe care am feliat-o in trei fasii pentru a obtine doua mini tortulete. 




Crema de portocale: Se amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul, apoi se pune sucul de portocala si untul. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroase amestecand continuu cu un tel apoi se lasa la racint amestecand din cand in cand pentru o mai uniforma racire. Cand e complet rece se amesteca cu frisca batuta bine. (Pentru a bate frisca se foloseste un bol de inox si o paleta de mixer foarte rece, pana se observa ca s-a batut, altfel riscam sa facem smantana batand prea mult). Obtinem o crema pufoasa, dar ferma.


Asamblare: blatul taiat in trei se insiropeaza putin (sirop de apa cu zahar si o lingurita esenta de portocale sau direct cu suc de portocale). Peste primul strat de blat se pune ceva mai putin de jumatate din crema de ciocolata, peste al doilea crema de portocale (pastrand putina si pentru ornare), iar peste a treia foaie de blat se pune restul de crema de ciocolata, imbtacand si lateral tortul. In sectiune arata asa:


si unul din mini torturile obtinute


Tortul poate fi ornat si cu bucati de portocala confiata.

SARBATORI FERICITE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu