sâmbătă, 26 mai 2012

Tort egiptean

E ziua mea. Multumesc anticipat pentru urari :)
Normal, am niste prieteni mari mancatori de dulciuri, ca nu degeaba se zice ca cine se aseamana se aduna. Si cum unii dintre ei au ratat pana acum acest tort m-am gandit sa-l "execut" cu aceasta ocazie.


Cantitatile (pentru o portie normala, adica tava rotunda de 24 cm) sunt:
3 foi- fiecare facuta din - 2 albusuri
                                    - 2 linguri de zahar
                                    - o jumatate lingura de faina
                                    - 40 g nuci (alune) macinate

Crema 1 (cantitati pt. portia normala)
- 6 galbenusuri 
- 6 linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 200 g unt gras nesarat
- o fiola esenta de vanilie

Crema 2
- 400 ml frisca
- 100 g zahar
- 120 g nuci (alune) zdrobite bucati mai mari

Daca vreti un tort rotund, se fac 3 foi care se coc pe fundul unei forme rotunde de diametru 24-26 cm.
Pentru comoditate, din acelesi cantitati, poate fi coapta doar o singura foaie, in tava de 39 x 38 cm, foaie pe care apoi o taiem in trei fasii, rezultand un tort de dimensiune 13 x 38 cm.


In cazul meu, a fost obligatoriu portie dubla, asa ca am facut doua foi de dimensiune 39 x 38 cm rezultand un tort dreptungiular de 26 x 38 cm (detalii mai jos). Fiecare foaie a fost facuta din 6 albusuri, 6 linguri de zahar, 1.5 linguri faina, 120 g nuca macinata.
Se bate albusul spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste. Punem apoi nucile si faina si amestecam usor. Se pune hartie de copt in tava, se toarna compozitia si se niveleaza usor, apoi se da la cuptorul incins (175 grade) pentru 25 de minute. Repetam operatiunea pentru foaia nr.2.

Trecem la creme
Crema 1: galbenusurile se amesteca cu zaharul si amidonul intr-o cratita (eu folosesc un tel). Treptat se adauga laptele, apoi se pune cratita pe foc amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc, se adauga vanilia si untul taiat cam in 15 cubulete, cubulete care se pun pe rand in crema (maximum cate 3 deodata amestecand bine crema pana se topesc si abia apoi punand altele). Astfel se incorporeaza bine untul in crema de oua si nu mai exista riscul ca aceasta sa se taie.

Crema 2: se caramelizeaza zaharul apoi se toarna intr-un strat subtire pe o tava de inox unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit se desprinde de pe tava si se zdrobeste (de exemplu, punem bucatile intr-o punga de plastic si le maruntim cu ciocanul de snitele). 
Se bate frisca bine si se adauga zaharul caramel zdrobit precum si nucile, maruntite si ele (insa nu macinate prin masina ci eventual zdrobite cu sucitorul).

Asamblare: 
Se taie cate o treime din fiecare foaie. Cele doua fasii mai mici obtinute se vor pune una langa cealalta ca foaie de mijloc la asamblarea tortului.


Se pune prima foaie, o treime din crema cu unt, o treime din crema cu frisca, apoi se repeta procedeul de inca doua ori. 
Se tine la rece cateva ore timp in care caramelul se topeste putin.



Atat de fin.......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu