sâmbătă, 2 iunie 2012

Ciorba de burta

Nu sunt un fan al ciorbei de burta, insa baietilor mei le place si, cu greu, am decis sa incerc sa gatesc si asa ceva. Avand in vedere ca de la prima incercare a fost un succes, de un an incoace o tot fac atunci cand am timp sa astept cateva ore pana fierbe.




Avem nevoie de:
- 2 kg burta de vita proaspata, in niciun caz din cea prefiarta
- 2 oase de vita, de preferinta o articulatie cu tendoane
- o legatura morcovi
- 2 radacini mici de patrunjel
- o telina mica
- o ceapa
- 4-5 catei de usturoi
- 3 galbenusuri
- 400 g smantana grasa
- sare, otet, ardei iute


Am constatat ca sunt de preferat bucatile de burta cu zone albe fine, deoarece acelea sunt doar muschi. Se spala bine burta, daca e cazul se mai curata, se taie in bucati cam de dimensiunea unei palme si se pune la fiert impreuna cu oasele (si aceste spalate bine) si o lingura de sare. Dupa o ora se stoarce apa in care au fiert, se spala bine oala, se pune apa curata calda, bucatile de burta, oasele si zarzavatul (la mine intreg totdeauna).

Se fierbe la foc mediu inca 2-3 ore, pana e fiarta burta (furculita intra forte usor in ea).
In acel moment, se scoate tot din ciorba, se adauga un ardei iute si se mai lasa pe foc 5 minute. Intre timp se pun in blender toate zarzavaturile plus cateii de usturoi, impreuna cu o cana de apa, se mixeaza bine pana obtinem o pasta pe care o turnam iar in oala de ciorba si apoi oprim focul.  Cat mai e calda, burta de taie feliute cat mai subtiri si se pune in oala.
Galbenusurile se freaca cu o lingura de sare, apoi se dilueaza cu otet si se amesteca bine cu smantana. Se pune peste amestec cate un polonic de supa pentru a-l aduce cat mai aproape de temperatura acesteia. Daca amestecul de galbenusuri cu smantana e prea rece se va aduna la contactul cu supa fiebinte. Se adauga in oala doar atunci cand ciorba nu mai face deloc bulbuci, altfel de taie instant. In cazul de fata smantana s-a dovedit a nu fi suficient de grasa, ci mai mult iaurt si prin urmare aspectul nu a fost din cel mai reusit.


Se serveste alaturi de mujdei de usturoi, ardei iute si smanatna.
Aici o varianta facuta cu oua de casa si smantana adavarata - tot de la tara.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu