sâmbătă, 2 iunie 2012

Tort cu capsuni

Ma chinuie o raceala asa ca nu prea pot sta prin bucatarie si de aceea am ales aceasta varianta de tort. E rapid, foarte gustos si de sezon. Da, stiu, inca un tort cu frisca, insa promit cat de curand si unul cu crema de unt.


Poze am facut doar la final, insa ingredientele pentru blat au fost:
- 2 oua intregi si 3 albusuri (sau 4 oua intregi)
- 5 linguri de zahar
- 50 g unt
- 8 linguri faina
- un praf de copt
- o esenta de vanilie

Pentru crema si ornat
- 500 g capsuni
- 250 g frisca lichida (vegetala)
- 250 g mascarpone
- 10 g gelatina (un plic)
- 5 linguri zahar pudra

Se bat albusurile bine cu putina sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam apoi galbenusurile, praful de copt, faina si vanilia si le incorporam usor. La sfarsit se pune untul topit. Se tapeteaza cu hartie fundul unei forme rotunde cu diametru de 26 cm (peretii laterali se pot unge cu putin unt topit), se toarna compozitia, se niveleaza apoi se da la cuptorul preincalzi la 180 grade pentru 25-30 de minute. Dupa ce se raceste se taie in doua orizontal. Dupa ce l-am scos din cuptor mi-am dat seama ca eu am pus doar o lingurita de praf de copt, nu un pachet cum cerea reteta, asa ca nu prea a crescut.

Crema: se bat frisca bine, apoi se adauga 3 linguri de zahar (daca e cazul. Daca frisca e indulcita nu mai trebuie pus zahar suplimentar) si se mixeaza in continuare pana se topeste de tot. Se pune apoi mascarponele si se mai mixeaza putin pentru omogenizare.

Capsunii spalati bine se paseaza cu robotul, pastrand insa cativa pentru ornarea tortului. Gelatina se pune la inmuiat cu 2-3 linguri de apa rece. Dupa ce s-a umflat, se adauga cele 2 linguri de zahar si se incalzeste bine (fara a fierbe insa). Apoi se amesteca cu capsunii pasati, compozitia rezultata tinandu-se pentru 5-10 minute la congelator, pentru a se solidifica putin.


Asamblare: se pune o foaie de blat, o parte din capsunii pasati, jumatete din cantitatea de frisca, apoi iar capsuni pasati (pastrand cateva linguri pentru decor).


Se acopera cu cealalta jumatate de blat, apoi se pune frisca din care de asemenea se retine o parte pentru decorul final.
Capsunii pasati ramasi se amesteca cu frisca si se imbraca lateral tortul. Deoarece am primit de ziua mea un set Wilton (multumesc Corina, multumesc Mircea) nu m-am putut abtine sa nu-l folosesc si iata ce a iesit:



Se serveste rece, dupa ce a stat cateva ore in frigider.

Un comentariu: