sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Tort de toamna

Frigul de afara, toamna autentica, si tortul postat de Andreea m-au determinat sa-mi imbunatatesc putin starea de spirit cu ceva dulce (normal) si totusi cu arome de toamna - mere coapte si scortisoara. 


Blatul 
- 4 oua
- 150 g unt topit
- 150 g nuca prajita si macinata
- 260 g faina
- 130 g zahar
-  7 g praf de copt (2 lingurite)
- o lingurita scortisoara
- o jumatate lingurita cardamon
- sare

Umplutura
 - 1,5 kg mere 
 - 120 g zahar
- o lingurita scortisoara
- o jumatate lingurita cuisoare macinate
- 250 ml frisca lichida

Glazura
- 120 g zahar 
- 1 lingurita unt
- 40 ml frisca lichida

Blatul: Se mixeza bine ouale intregi cu zaharul, apoi se adauga untul topit si se mai mixeaza putin. Amestecam faina cu praful de copt si sarea si adaugam acest mix la compozitia lichida de mai sus.



Punem si nucile prajite (pentru un plus de aroma) si macinate si amestecam pentru o cat mai buna omogenizare (eu am folosit tot mixerul, insa nepornit). Turnam apoi compozitia intr-o tava rotunda cu margine detasabila (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt la baza si putin unt pe margine si o dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute.



Umplutura: Merele se curata si se taie feliute si se pun la calit impreuna cu zaharul, scortisoara si cuisoarele, pentru maximum 10 minute, astfel incat sa ramana si putin suc in compozitie. El va insiropa blatul la asamblarea tortului. Daca insa merele nu sunt destul de zemoase faceti putin sirop de apa cu zahar si cateva picaturi de coniac sau rom si insiropati mai intai blatul. La degustare am constatat ca era bine sa fac si eu acest lucru, insa...




Separat se bate bine frisca. Daca nu e indulcita puteti adauga 50 g zahar pudra.
Asamblarea tortului: se taie blatul in trei (pe orizontala). Peste prima foaie se pune jumatate din cantitatea de mere, apoi jumatate din cantitatea de frisca. Punem cea de-a doua felie de blat si repetam umplutura, apoi asezam ultima foaie si lasam tortul deoparte pana preparam glazura. Eu am folosit si inelul de la tava de copt pana l-am asamblat ca sa nu am surprize si sa alunece intr-o parte, insa merge si fara el. 



Intr-un vas cu fund dublu (sau de teflon) se pune zaharul si se lasa la topit cu grija insa sa nu se arda. Dupa ce s-a topit, se adauga frisca lichida si untul si se mai tine pe foc foarte mic pana se omogenizeaza totul. Se ia apoi tigaia de pe foc si se lasa la racit, insa sa ramana de o consistenta inca "curgatoare", dupa care se toarna peste tort.



Capacul tortului meu nu era drept, asa ca o parte din glazura s-a prelins pe marginile tortului peste noapte.
Se orneaza dupa preferinte, stiinta, inspiratie, timp, posibilitati....





Parfum de toamna! 

Un comentariu: