joi, 14 martie 2013

Tort alb

Am implinit un an de cand "bloguiesc" si m-am gandit sa sarbatoresc acest lucru. Cu ce altceva decat un tort. Sigur nu e cel mai aspectos tort pe care l-am facut (momentul nu a fost cel mai bine ales), insa sigur e unul din cele mai gustoase.


Ingrediente pt. 2 foi (rotunde, diametru 26 cm)
- 3 albusuri
- 3 linguri faina
- 3 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 5 g praf de copt
- sare

Crema de ciocolata
- 300 g ciocolata alba
- 150 g frisca lichida
- 300 g afine

Crema de mascarpone
- 250 g mascarpone
- 150 g frisca lichida
- 3 g gelatina
- 2 linguri zahar


Blatul: se bat tare albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se bat in continuare pana la dizolvarea acestuia. Aduagam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit uleiul amestecand usor. Se fac doua foi care se coc pe hartie de copt (eu le-am pus pe baza formei rotunde cu margine detasabila) timp de 10-12 minute la 170 grade, cuptor ventilat.

Crema de ciocolata: incalzim frisca (pe bain marie), apoi punem ciocolata rupta bucatele si o tinem la cald pana e topita de tot. Lasam sa se raceasca bine amestecul (cam 2 ore) apoi mixam bine la viteza mare pana observam ca devine o crema spumoasa. Nu exagerati cu batutul deoarece se poate taia.

Crema de mascarpone: se bate spuma frisca, apoi se adauga mascarponele si se mai bate putin. Gelatina se pune la inmuiat cu o lingura de apa rece si dupa ce s-a umflat, se adauga zaharul si se incalzeste pe baie de aburi amestecand continuu, pana se topeste zaharul. Atentie sa nu fiarba deoarece atunci isi pierde proprietatile de inchegare. Dupa ce o racorim putin o adaugam cremei de mascarpone si mixam bine.
Asamblarea e cum nu se poate mai simpla: asezam prima foaie, apoi turnam crema de ciocolata si risipim peste ea fructele (pastrand cateva pentru decor), punem cea de-a doua foaie urmata de crema cu mascarpone. Lasam la rece pana se intareste (cel putin 2 ore). Dupa ce s-au intarit cremele se orneaza (se pot folosi frisca, ciocolata, restul de fructe).

Eram nerabdatori sa-l gustam asa ca nu prea am avut rabdare sa se intareasca crema.



Va multumesc pentru interesul aratat blogului meu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu