miercuri, 18 aprilie 2012

Milch Schnitte

E reteta care a cucerit pe toata lumea de la prima degustare, tot de pe blogul Laurei Sava. Asa ca a fost obligatorie si pentru Pastele de anul acesta, cu toate ca se preteaza mai bine a fi savurata ca un tort, adica taiata bucati mai mari deoarece e destul de moale si nu te mai saturi mancand, dar...




Eu fac intotdeauna blatul pufos de la o alta retea si pentru tava dreptunghiulara de 39 x 26 cm versiunea mea de Milch Schnitte presupune urmatoarele:

Blatul (se coc doua foi din cantitatile de mai jos)
- 10 oua
- 200 g zahar
- o fiola esenta de vanilie
- 5 linguri pesment fin
- 5 linguri faina
- 5 linguri cacao
- 5 linguri miere
- 1,5 praf de copt
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei
- un praf de sare

Crema
- 400 ml frisca 
- 350 g lapte condensat (sau jumatate din cantitatea obtinuta conform retetei de mai jos)
- 12 g gelatina granule
- 2-3 linguri miere
- 100 ml lapte (eventual)

Laptele condesnsat se obtine astfel: 500 g zahar pudra din comert - deoarece acesta contine si amidon - se amesteca cu 375 ml de lapte gras si 45 g unt si se pun intr-o cratita la foc. Din momentul cand amestecul a inceput sa fiarba, se mai lasa 10-15 minute, in functie de cat de gras e laptele. Se foloseste rece, cand se mai ingroasa. Cantitatea astfel obtinuta ajunge pentru doua portii de Milch Schnitte.


Se bat albusurile spuma, cu praful de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste. Dupa aceea se pun galbenusurile frecate putin cu mierea si amestecul de ingredinte "praf". La sfarsit se pun laptele si uleiul. Se imparte compozitia rezultata in doua si se coc doua foi (blaturi, de fapt) in tava tapetata cu hartie de copt, la 180 de grade (foc mic) pentru maxim 10 minute. E putina faina, blatul rezultat e foarte usor, asa ca nu-l lasati mai mult deoarece se arde foarte repede. Si sigur e copt in 10 minute.
Dupa ce s-a racorit putin (dar nu e inca rece complet) se desface de pe hartia de copt.


Crema
Se bate frisca pana se intareste bine.
Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa rece. Dupa 10 minute, se amesteca cu mierea si se incalzeste bine pe foc (tineti craticioara putin mai sus, nu chiar pe flacara), dar fara a fierbe, deoarece isi pierde proprietatile de coagulare la fierbere. Se racoreste putin, mestecand continuu.

Daca laptele condensat are consistenta unei smantani groase, e necesar sa-l amestecati cu cei 100 ml de lapte - pentru fluidizare. Daca consistenta laptelui condensat e una mai lichida, nu mai trebuie adaugat laptele. 

Se amesteca gelatina cu laptele condensat, apoi se toarna amestecul in frisca si se mai mixeaza putin. Se obtine o crema destul de moale, dar care se va intari in cateva ore.

Asamblare: se tapeteaza tava in care am copt blaturile cu folie sau chiar hartie de copt, se aseaza prima foaie, apoi doua treimi din crema. Se pune foaia a doua si deasupra crema ramasa. Se da la rece pentru cateva ore cel putin (preferabil peste noapte pentru a avea timp crema sa se intareasca). Blatul fiind pufos se insiropeaza suficient de la crema, nu necesita sirop suplimentar.
Prefer sa pun o parte din crema deasupra, deoarece astfel are o forma mai "finisata" si e mai usor de decorat inainte de servire - sau chiar nu mai e necesara o decorare suplimentara, depinde de cat de nerabdatori suntem.

Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu