marți, 8 mai 2012

Ciocolata de casa

Aveam toti o pofta nebuna de ciocolata de casa astfel incat, avand ingredientul principal pe stoc, adica laptele praf, am facut o cautare pe net in gasirea retetei perfecte si am trecut la treaba. 

Ingrediente
- 350g - 400g lapte praf 
- 200 g zahar sau miere
- 110 ml apa
- 85 g cacao
- 250 g unt 85% grasime 
- o esenta de rom
- optional: un pumn de nuci maruntite, stafide

Se face un sirop din apa si zahar/miere care se tine pe foc pana se topeste zaharul. Se da deoparte si se adauga untul (daca e 65% grasime ciocolata devine mai casanta. Cu untul gras ramane mai cremoasa). Cand acesta s-a topit se adauga esenta de rom si cacaoa amestecand bine cu telul pentru a evita pe cat posibil formarea de cocoloase.
In acest punct, se pot adauga in sirop stafidele si nucile maruntite. Altfel, le punem la final, dupa ce am turnat ciocolata in forma.
Adaugam apoi laptele praf putin cate putin amestecand continuu. Se adauga atat lapte praf cat sa poata fi omogenizat in compozitie (asta depinde si de cat de mult a fiert siropul de zahar). Laptele praf Raraul se dizolva mai bine in amestec si ciocolata iese parca mai fina, asa ca-l recomand.



Se tapeteaza cu folie alimentara sau orice naylon un vas de dimensiuni 30x18 cm si se toarna ciocolata.
De aceasta data, am pus la final nuci, infipte bine in ciocolata obtinuta, cat mai uniform, pe toata suprafata.


Poate fi turnata de asemenea in forme de praline, asta daca ati pastrat ambalajele de la cutiile de bomboane cumparate. E prima data cand fac aceasta reteta asa ca nu m-am complicat cu asta. Promit insa sa o fac data viitoare.
Se da la rece pentru cateva ore apoi se mananca cu mare pofta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu